lees en huiver!!

Onvoorstelbare taferelen in de advent van 1711:

 

Toen in 1709 het jansenistisch georiënteerde klooster Port-Royal, in de omgeving van Parijs, op last van de Franse koning en zijn jezuïeten-bisschoppen gesloten werd, was de ellende nog niet voorbij. De waardevolle en de bruikbare spullen werden ingepikt en overgebracht naar het al afgescheiden zusterklooster in Parijs. En in de volgende 2 jaren werden de gebouwen ernstig vernield en daarna zo goed als geheel met de grond gelijk gemaakt.

Als gruwelijke apotheose werden tenslotte in december 1711, in de donkere dagen vóór Kerstmis, de 3000 in Port-Royal begraven nonnen, priesters en andere bewoners en begunstigers van het klooster opgegraven. Hun stoffelijke resten werden op liederlijke wijze geschonden en verminkt en vervolgens op open karren als afval weggevoerd naar het kerkhof van het nabijgelegen plaatsje Saint-Lambert om daar in een grote gemeenschappelijke knekelput te worden gedumpt.

Deze afschuwelijke gebeurtenissen hebben zich dus nu precies 300 jaar geleden afgespeeld!

 

De geest van Port-Royal is echter ongebroken gebleven en is tot op de dag van vandaag bij ons terug te vinden!

 

Dit huiveringwekkende verhaal willen wij positief eindigen met iedereen een ZALIG KERSTFEEST toe te wensen en een GEZOND 2012! 

 

Familie Giskes.