Nieuwe expositie in de Regenboogkerk

Op zondag 24 februari werd er weer een mooie expositie in de Regenboogkerk geopend met kunst die in de 40-dagentijd past.

Aan de muur hangen schilderijen van Antonio Poioumen, een sociaal bewogen schilder met een theologische achtergrond. Zijn werk is zowel realistisch als ook abstract en hij gebruikt zuivere pigmenten, fotografische elementen en ook andere materialen. Maar steeds is de materie ondergeschikt aan de boodschap, die hij in zijn schilderijen wil overbrengen, nl. de mens en zijn verhouding met God. Deze overtuiging brengt hij in praktijk door met de opbrengst van zijn schilderijen via zijn stichting “Poioumen” oudere mensen in derdewereldlanden te steunen. Zij ontvangen de middelen om een kleine onderneming te beginnen en hebben zo de mogelijkheid om zich zelf te onderhouden.  

In de vitrine en ernaast staan houten beelden van de Amsterdamse kunstenares Anneke Hogema. Hout is het materiaal waarin zij zich het beste kan uiten. Voor haar indrukwekkende sculpturen gebruikt zij geen gave houten blokken, maar hout met een verleden, zwerfhout dat zij vindt op haar wandelingen in en om Amsterdam Zuidoost, waar zij woont. Dit hout heeft als het ware al ‘een leven achter de rug’ en wordt door Anneke getransformeerd tot een verhaal. Soms is het haar eigen verhaal, zoals in ‘Moederschap’, of dat van haar dochter ‘Maaike’, die in blijde verwachting is, of het aangrijpende beeld ‘Lukas’, van een te vroeg overleden neefje, een beeld dat als een soort houten ‘Pietà’ in de lijdenstijd past. Ook joods-christelijke elementen vind je in haar sculpturen terug. Anneke’s beelden zijn een stuk van haarzelf en daarom niet te koop – maar wel te bekijken.

De expositie duurt nog tot 4 april en is te bezichtigen op zondag na de eredienst tot ca. 12.30 uur en op donderdag van 10-12 uur.

Bovenste afbeelding: ‘Zie Hij komt spoedig’ van Antonio Poioumen
Onderste afbeelding: ‘Rafaël en de slang’ van Anneke Hogema