Parochiemail Pinksteren 2017

 

Beste parochianen,

Hierbij weer een nieuwe nieuwsbrief waarin we u willen informeren over de activiteiten in de komende tijd en het wel en wee vanuit parochie en  kerkbestuur.

 

Gebed voor Pinksteren

O God, op deze dag

hebt Gij in het hart van mensen

het licht van uw Geest ontstoken,

zodat zij vrijmoedig en vurig

uw grote daden verkondigden;

vervul ook ons hart,

met de warmte van die Geest,

zodat wij voortdurend gericht zijn

op wat heilzaam is en heel maakt

en in alle omstandigheden

vertrouwen op uw geestkracht

die bezielt en bemoedigt.

 

(Wim van der Zee)

 

Pinksteren

Als u deze brief ontvangt staan wij aan de vooravond van het Pinksterfeest. Deze dag is de afsluiting van de Paastijd. Pasen is het feest van opstanding en nieuw leven, kortom een vreugdetijd. De traditionele prefatie bij het eucharistisch gebed in de Paastijd zingt o.a. “Daarom heerst allerwegen blijdschap, het gehele aardrijk is vervuld van vreugde.”

De Paasvreugde werd dit jaar wel gedempt door de gebeurtenissen waarover in de vorige parochiebrief moest worden bericht: het aan het licht komen van grensoverschrijdend seksueel gedrag van oud-katholieke priesters in de laatste vijftig jaar. Bij velen in onze kerk – ook in onze parochie – heeft dit er emotioneel flink ingehakt. Het Collegiaal Bestuur van onze kerk heeft inmiddels de nodige stappen gezet die tot het instellen van een onafhankelijke commissie moeten leiden, die onderzoek doet naar de gevallen uit het verleden, naar de kerkelijke cultuur waarin dit alles mogelijk was en om leerpunten voor de toekomst te trekken.

 

Het Pinksterfeest wordt wel eens het geboortefeest van de Kerk genoemd. De Heilige Geest daalde immers neer op de apostelen en op de vrouwen en mannen van hun kring. Die Geest inspireerde hen, zette hen in vuur en vlam om de bevrijdende boodschap van Jezus Christus te brengen aan iedereen die het wil horen. Die Geest waait ook vandaag nog en die wil ook op dit nieuwe Pinksterfeest over ons komen, over ons persoonlijk, als parochie en als kerk. Die Geest hebben wij broodnodig. “De Geest van God bezielt wie koud zijn en versteend, herbouwt wat is vernield, maakt één wat is verdeeld.” Die Geest wil er voor zorgen dat “ons leven nooit in weer en wind bezwijkt,” zo de dichter Huub Oosterhuis. Ik hoop dat wij dat persoonlijk en als gemeenschap aan den lijve mogen ondervinden.

 

Voorjaargemeentevergadering

Op woensdag 31 mei hielden we onze voorjaarsgemeentevergadering. Die vergadering staat altijd voor een belangrijk deel in het teken van de financiën van de parochie. De jaarrekeningen worden gepresenteerd en toegelicht. Onze parochie bezit monumentale gebouwen als de kerk en de pastorie, kortom veel mooie stenen. Wij zijn daar blij mee en trots op, maar zij vragen ook veel zorg in menselijke aandacht en in geld.  Maar daarnaast en daarboven is er de kerk gebouwd uit levende stenen, de vrouwen en mannen die de kerkgemeenschap uitmaken. Ook die vraagt zorg in menselijke aandacht en in geld. Voor de menselijke aandacht zijn alle gedoopten – pastores en leken – verantwoordelijk.  Ik moet zeggen dat dat aspect door veel mensen in onze gemeenschap heel serieus en ernstig genomen wordt. Omzien naar elkaar is gelukkig geen dode letter, ook al zal dat altijd nog weer beter kunnen. De liefde voor kerk en gemeenschap blijkt ook uit de grote inzet van veel vrijwilligers als het gaat om de zorg voor het kerkgebouw en de eredienst die daarin gevierd wordt. Vaak wordt dat eigenlijk heel vanzelfsprekend gevonden en zonder een woord of gebaar van waardering voor kennisgeving aangenomen. Alleen als er iets niet of minder goed gaat, wordt daar soms wel uiting aangegeven. Op de gemeentevergadering werd daar aandacht voor gevraagd en een oproep gedaan om elkaar nu juist waarderende woorden en gebaren te geven, zodat de kwaliteit van ons kerkzijn en de vreugde die wij daaraan kunnen/mogen beleven groter wordt.

 

Nog even een stapje terug naar de financiële situatie van onze kerk. Wat eigenlijk iedereen wel weet, is dat wij geen parochie van Sint Vitus aan het Melkpad – zoals wij daaraan nu vorm en gestalte geven – kunnen zijn zonder dat wij daarbij teren op het geld dat ons door vorige geslachten is nagelaten. Daarvoor mogen wij zeer dankbaar zijn. Maar het geeft ons tegelijkertijd de plicht om naar wegen te zoeken om ook in de toekomst parochiegemeenschap te kunnen zijn en blijven. Een ernstige oproep werd dan ook gedaan om de jaarlijks actie kerkbalans met grote zorg onder de aandacht te brengen, zodat de bijdragen uit de levende kerk – zoals dat zo juist heet – op ene hoger peil te brengen.

 

Een belangrijk aandachtspunt op de agenda was ons parochiecentrum De Akker. Per 1 juli zal de huidige pachter/beheerder John Tabak definitief zijn werkzaamheden neerleggen. Van hem zal afscheid worden genomen op de startzondag begin september.

Zijn vertrek is natuurlijk geen verrassing. Op gemeentevergaderingen is samen gepraat over wat wij als parochie als droom voor het gebruik van dit gebouw hebben, maar ook over de mogelijkheden en onmogelijkheden die met dit gebouw en met zijn ligging in Hilversum zijn gegeven. De droom was een gebouw die niet alleen zou kunnen dienen  als een centrum van parochieactiviteiten, maar ook als een plek van ontmoeting met de buurt en als een plek van aandacht voor mensen die zorg en aandacht nodig hebben. De Commissie Vastgoed van onze parochie heeft in nauw overleg met het kerkbestuur geprobeerd daar invulling aan te geven. Gekozen was om te proberen een centrum van – laat ik het zo maar noemen – mensen die via de zorg van de afdeling Welzijn van het Leger des Heils in de maatschappij opnieuw een plek zouden kunnen vinden. De belangen en wensen van de parochie leken daarbij ook ten volle vervuld te kunnen worden. De langdurige maar positieve gesprekken leken midden mei tot een goed einde te zullen komen. Maar onverwacht deelde het Leger mee dat het de financiering toch niet voor elkaar kon krijgen. Een grote teleurstelling voor alle betrokkenen. In het bijzonder ook voor Benne Holwerda en Jan Nieuwenhuizen die daar als leden van de Commissie Vastgoed speciaal mee belast waren veel tijd en energie in hebben gestoken.

Nu dit plan geen doorgang kan vinden worden de gesprekken opgenomen met andere personen die aangegeven hebben om De Akker te willen pachten voor activiteiten die wat meer liggen in het veld van die er tot dusverre plaatsvinden. Hierbij zullen natuurlijk de belangen voor het gebruik van parochieactiviteiten een belangrijke plaats in het gesprek hebben. Hopelijk kunnen de gesprekken voor het “uitbreken” van de zomer tot positieve resultaten leiden en kan De Akker in het nieuwe seizoen een nieuwe toekomst tegemoet gaan.

 

Communicatie in de brede zin van het woord was ook een belangrijk gespreksthema op de gemeentevergadering. Een in het oog springend communicatiemiddel van onze parochie is vele jaren ons fraai verzorgde – door sommigen zelfs glossy genoemde -parochieblad Sint Vitus geweest. Zoals al eerder aan u meegedeeld zijn er diverse oorzaken die de uitgave van het blad in deze vorm zeer moeilijk maken. De laatste maanden is er geëxperimenteerd met het regelmatig toezenden per mail of per post van een parochiebrief. Op de vergadering bleek dat – met alle weemoed om ons blad – deze nieuwe vorm op instemming kon rekenen. Wel werd het kerkbestuur op het hart gebonden te zorgen dat ook diegenen die geen internet gebruiken en die mensen voor wie de Vitus vaak één van de weinige contactmomenten met de parochie is, niet uit het oog verloren mogen worden. Dat stond trouwens ook al als een belangrijk aandachtspunt in het concept communicatieplan dat het kerkbestuur in zijn vergadering van 13 juni zal bespreken. Ook de verschillende vormen van social media die vandaag  de dag voor veel mensen een belangrijke middel van communicatie zijn worden daarin niet vergeten.

 

Nadat de restauratie van de grote halfcirkelvormige ramen onder de koepel vakkundig door glazenier en aannemer was afgehandeld – en waarbij een onvoorstelbare hoeveelheid fijn stof in de kerk was neergedaald – werd op de laatste dag van mei een hoogwerker de kerk ingereden. Van daaruit zullen de andere ramen onder handen worden genomen. Omdat de afgesloten restauratie veel meer tijd had gekost dan was voorzien, kon de nieuwe fase ook eerst veel later beginnen. Het blijkt dat de hoogwerker anders als gedacht tot half juni in de kerk zal staan.

 

Eén en ander heeft gevolgen voor de vieringen. Nadat op de gemeentevergadering nog was aangekondigd dat de dienst met Pinksteren waarschijnlijk in De Akker zou moeten plaatsvinden, is daar nu toch op teruggekomen en zal Pinksterzondag de viering in de kerk plaatsvinden. Er staat wel een hoogwerker in het middenpad, maar die zal geen gezichtsbelemmering op het altaar geven. De zijpaden zijn te gebruiken om naar de communiebank te gaan. En weest u niet bevreesd: ik zal niet preken vanuit het bakje van de hoogwerker. Mochten de werkzaamheden daartoe aanleiding geven dan kan er altijd voor komende vieringen nog besloten worden om die naar de Akker te verplaatsen.

Als de werkzaamheden voltooid zijn, dan rest er nog een grote klus: het schoonmaken van de kerk. Voor het grovere werk zullen er beroepskrachten moeten worden ingezet. Voor het fijnere werk – vergist u zich niet dat is er heel wat – zal er op u als parochianen een beroep worden gedaan om gezamenlijk op een zaterdag de kerk weer te maken tot “een huis gereinigd en versierd, waar Gods gemeente bruiloft viert, voor de eredienst gereed staat en waar wij komen in lief en leed” (gez. 742).

 

Op zondag 18 juni vieren wij in dat huis het feest van onze parochiepatroon Sint Vitus. Zijn naam is zo nauw met ons kerkzijn verbonden, dat wij onze kerk gewoon de Vitus noemen (iets wat zoals bekend ook onze Rooms-Katholieke broeders en zusters aan de Emmastraat doen. Dat zorgt nog wel eens voor verwarring bij mensen die een beroep op die kerkgemeenschap doen en dan bij mij terecht komen!). Op ons patroonsfeest  zullen we als parochie afscheid nemen van Robert Vink, die Hilversum en Nederland zal verlaten om in Duitsland in de buurt van Ulm te gaan wonen.

 

Een week later op zondag 25 juni wordt de afsluiting van het catecheseseizoen in ons bisdom gehouden. Dit gebeurt traditiegetrouw met een Zomerfeest en vindt plaats in Hilversum. De eucharistieviering die morgen zal in het teken hiervan staan. Met de jongerenpastor Michael van den Berg heb ik afgesproken dat wij die dag het feest van de geboorte van Johannes de Doper (24 juni) zullen vieren. Dit feest reikt allerlei thema’s aan die in de viering kunnen worden gebruikt. Ik hoop dat velen van u – jong en oud – die zondag zullen meevieren.

Het jongerenprogramma na de dienst zal in eerste instantie zich in het Mediapark afspelen. Afgesloten wordt het in de tuin van de parochie.

 

De zondag daarna – 2 juli – zal in de eucharistieviering weer gelegenheid zijn voor het ontvangen van de zalving van de zieken, het opleggen van de handen en vragen om persoonlijk gebed.

 

Gedurende een aantal weken is onze eerste organist Bob van der Linde niet op het orgel te horen. Momenteel verblijft hij in de USA voor deelname aan een beiaardconcours. Op 17 mei deed hij met groot succes het tweede gedeelte van zijn bachelorexamen kerkmusicus. Dit gebeurde nadat een grote groep familie, vrienden en belangstellenden (ook uit onze parochie was er een goede belangstelling) een uur hadden mogen wachten op het verschijnen van de examencommissie, waarna Bob zijn kunnen op zeer overtuigende wijze liet horen. Wij mogen hem – en ook onszelf vind ik – met dit resultaat feliciteren.

 

Mevrouw Jannie Nieuwenhuizen moest zoals bericht na een ernstige val van de keldertrap in het ziekenhuis worden opgenomen. Inmiddels is zij op de dag na Hemelvaart naar het verpleeg- en verzorgingscentrum Gooizicht, Paulus van Loolaan 21, 1217 SH Hilversum overgebracht. Wij hopen met haar op een goed en voorspoedig herstel.

 

Na een verhuizing die tussen de bedrijven door plaats vond en daardoor veel tijd kostte heeft Marijn Plomp met Pasen zijn flat aan de Gerardus Gullaan 8 in Hilversum betrokken. Wij wensen hem daar veel goede en mooie jaren.

 

Op 21 mei werd in onze kerk de  H. Liturgie van de Antiocheens-Orthodoxe kerk gevierd. Vele tientallen Syrische christenen – waaronder veel jonge mensen – die uit het hele land naar Hilversum gekomen waren, deden dat samen met hun metropoliet die in Duitsland woont.  Daarna volgde een indrukwekkende herdenking van de ontvoering van twee Syrische bisschoppen in 2013, die nog steeds gevangen worden gehouden. Daarbij waren ook diverse vertegenwoordigers van andere orthodoxe kerken en uit de oceumene tegenwoordig. Uit naam van onze kerk heb daar die middag ook gesproken. Indruk op mij maakte het verhaal van de secretaresse van één van de ontvoerde bisschoppen, die nu als vluchteling in Duitsland leeft. Zij zei als vluchteling bij allerlei grenzen en instanties als een nummer op een lijst te zijn behandeld, maar hier in de kerk, hier was ze een persoon, een mens! Na afloop was er een ontmoeting in de Akker waar een keur van onbekende Syrische lekkernijen de ontmoeting en gesprekken begeleidde. En dank aan onze kosters die hebben geholpen alles in goede banen te leiden.

Bisdomsdag.

Zaterdag 10 juni wordt voor de tweede keer voor ons bisdom Utrecht een Bisdomdag worden gehouden. Dit vindt plaats in de kathedraal en het kathedraalcomplex in Utrecht onder de titel ‘Vele gaven, één Geest, vele gaven, één kerk!’ Om 10.00 uur is er een Eucharistieviering. Dan volgt een inleiding over: Waarom hebben we eigenlijk bisdommen en wat betekent dat voor ons als kerk en parochies? Onze aartsbisschop  Joris vertelt over zijn persoonlijke ervaringen in zijn werk en wij kunnen hem vragen stellen. Maar wij wisselen ook onze eigen ideeën uit over de sterke (en zwakke) kanten van onze eigen parochies en die van elkaar. Een lichte toets wordt aangebracht met cabaret en een “pubquiz” en natuurlijk wordt er afgesloten met een borrel rond 16.00 uur. Kom en doe mee! Opgave z.s.m. bij: jutta@okkn.nl.

 

 

Activiteiten en vieringen

Elke woensdag zou er in de maand juni om 9.45 uur  een gesproken eucharistieviering zijn gevolgd door open kerk voor gesprek en gebed tot 12.00 uur. Door de restauratiewerkzaamheden aan de ramen in de kerk is dat zoals het er nu uitziet op 7 en 14 juni zeker niet mogelijk. Hopelijk kunnen zij daarna tot aan de vakantieperiode weer hervat worden.

De open kerk op zaterdag van 13.00-16.00 uur kan gewoon doorgang vinden. 

 

Op donderdagmiddag 15 juni – het feest van onze parochiepatroon Sint Vitus – is er vanaf 14.00 uur een ontmoetingsmiddag voor oudere parochianen in de pastorie. Die middag is er vooral volop ruimte voor een gezellige ontmoeting en indien nodig bijpraten. Tussen de bedrijven door zal ik dan ook aan de hand van een aantal afbeeldingen iets vertellen over het met rijke legenden omgeven leven van onze patroon. Ook willen wij graag bij de bezoekers peilen voor wat voor soort activiteiten zij belangstelling hebben.

 

Zondag 2 juli is na de eucharistieviering is de afsluiting van het catecheseseizoen van Lering & Vermaak. Die afsluiting zal ons naar Leiden brengen. Nadat we een bezoek hebben gebracht aan de met 365 figuren beschilderde Leidse parochiekerk – waar onze pastoor Helen ook pastoor is – gaan we naar het Museum voor Volkenkunde (het museum Naturalis met het skelet van een dinosaurus was eerst het plan, maar daar zijn de toegangsmogelijkheden voor ons wat beperkt). We sluiten af met ergens “iets” te eten.

 

Hartelijke groet – ook namens pastoor Helen Gaasbeek – voor u allen,

Wietse van der Velde, pastoor