Parochiemail zomer 2017

Beste parochianen,

 

Aan het begin van de zomerperiode weer een nieuwe nieuwsbrief waarin wij u willen informeren over het wel en wee vanuit parochie en  kerkbestuur en over de activiteiten in de komende tijd.

 

De vorige parochiebrief ontving u voorafgaande aan het Pinksterfeest. De zondagen daarna tot aan de Advent worden geteld als zondagen na Pinksteren. Zij hebben de liturgische kleur groen en er zullen onder u vast wel zijn die daarbij denken aan het oude kerkrijmpje: “Groen niets te doen.” Gelukkig is dat laatste niet het geval.

 

Op zondag 18 juni vierden wij het feest van onze parochiepatroon Sint Vitus. De vaste misgezangen waren genomen uit de Sint Vitusmis van Rob Goorhuis en het Sint Vituslied voor onze parochie gedicht door Willem Barnard weerklonken. In deze dienst namen we afscheid van Robert Vink, die eind juni is verhuisd naar Duitsland en in de buurt van Ulm is gaan wonen.

 

Op een feestdag van een kerkpatroon wordt nogal eens het gezang “Dit huis gereinigd en versierd” gezongen. Wij deden dat dit jaar niet: de kerk was op dat moment namelijk niet echt gereinigd. Zoals de kerkgangers hebben kunnen constateren is er in de afgelopen weken hard gewerkt aan de glas-in-lood-ramen boven in de kerk en in de koepel, waarvan een belangrijk deel opnieuw in het lood gezet diende te worden. Qua geplande tijd viel één en ander nogal tegen. De ramen in de dwarsbeuken zijn er helemaal uit geweest en de anderen gedeeltelijk. Dit alles met behulp van stellages en op het laatst een hoogwerker. Witte stof en gruis in de hele kerk waren het gevolg. Dank aan de kosters die op zondagmorgen een aantal keren nog ijverig met stofzuiger- en stofdoek in de weer zijn geweest. Nadat de ramen waren voltooid, is de kerk gedurende drie dagen door een industrieel schoonmaakbedrijf onderhanden genomen. Niet alleen de banken etc. maar ook de kapitelen van de zuilen en de randen onder de schilderijen zijn nu weer stofvrij. Eerder was dat al gebeurd met de beelden van Petrus en Paulus in de dwarsbeuken.

 

Zondag 25 juni vierden wij het Zomerfeest als afsluiting van het catecheseseizoen in ons bisdom. Behalve uit onze eigen parochie waren er jongeren uit Utrecht, Amersfoort en Gouda. Wij vierden die dag het feest van de Geboorte van Johannes de Doper (24 juni). Een thema uit het evangelie van dat feest is de naamgeving van St. Jan. In plaats van een preek hield ik een preekgesprek waarin de jongeren en ook ouderen betrokken werden. Centraal stond daarbij de betekenis van de naam die ieder van ons van zijn ouders heeft ontvangen. Wij probeerden in de betekenis van die namen een opdracht voor ons leven te vinden. Na de dienst was er een heel programma in het Mediapark. Het afsluitende eten vond vanwege het tegenvallende weer niet in de pastorietuin, maar in de pastorie zelf plaats. Maar dat drukte de pret allerminst!

 

De vrijdag daarna was er voor de catechesegroep 12+ en voor de misdienaars de afsluiting van het seizoen. Samen met pastoor Helen gingen ze bowlen.                                                                                                En alsof al het afsluiten nog niet genoeg was, was op zondag 2 juli de afsluiting van het catecheseseizoen van Lering & Vermaak. Die afsluiting voerde ons naar Leiden. Eerst bezochten we het Rijksmuseum voor Oudheden, waar we niet alleen  oog in oog kwamen te staan met de wereld van de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen, maar ook met die van de bewoners van onze eigen lage landen bij de zee. Een speurtocht door het museum bracht ons vlak voor sluitingstijd weer buiten. Daarna gingen we naar de Leidse parochiekerk waar pastoor Helen ons met pizza’s ontving en ons de met 365 figuren beschilderde Leidse parochiekerk liet zien.

 

Zondag 2 juli was er in de eucharistieviering ook gelegenheid voor het ontvangen van de zalving van de zieken, het opleggen van de handen en vragen om persoonlijk gebed. Altijd een indrukwekkend en voor mensen belangrijk moment waarop midden in de gezamenlijke viering plaats is voor een hoogst individueel moment. Een moment dat toch gedragen wordt door de zang van Taizéliederen door de hele gemeenschap.

 

In diezelfde dienst zwaaide Margreet Vos-van Buuren na het uitdienen van twee termijnen van vier jaar af als lid van het kerkbestuur. Zij kreeg van de aartsbisschop eervol ontslag onder dankzegging voor haar vele diensten. En die dank is zeker terecht. Een warm applaus van de gemeente onderstreepte dan ook mijn dankwoord. Margreet is als penningmeester nu opgevolgd door Loek Captijn. In goed overleg met hem zal Margreet echter een aantal taken – zoals de kleine kas en de verhuur van het kerkgebouw – blijven waarnemen.

 

Gepland stond een ontmoetingsmiddag voor oudere parochianen op 15 juni. Maar organisatorisch bleek 6 juli uiteindelijk een betere datum te zijn. Het mooie weer zorgde ervoor dat we die middag niet in de pastorie, maar in de pastorietuin zaten (vanwege het warme weer moesten een aantal mensen helaas op het laatste moment wel verstek laten gaan). Het was een gezellige ontmoeting en er werd heel wat bijgepraat. Aan dit soort activiteiten bleek er behoefte te zijn. Voor het komende jaar zullen er dan ook twee middagen en een “uitgaansdag” worden gepland. 

 

Personen

Na haar ziekenhuisopname verbleef mevrouw Jannie Nieuwenhuizen enkele weken in het verpleeg- en verzorgingscentrum Gooizicht. Gelukkig is zij op de laatste dag van juni weer naar haar eigen huis teruggekeerd, waar zij haar draai weer probeert te vinden.

Mevrouw Suse Bikker-Schaap werd met problemen aan haar nieren in het ziekenhuis opgenomen en moest met spoed worden geopereerd. Na een paar weken mocht zij voor verder herstel verhuizen naar Huize Carolus, Bosdrift 96, 1215 AL, Hilversum. Zij hoopt na nog wat onderzoeken medio juli naar haar huis te mogen terugkeren.

 

Regelingen gedurende de vakantieperiode

In de vakantiemaanden juli en augustus is er iedere zondag een viering.                                                                 Op zondag 20 augustus vieren we als parochie het hoogfeest van het Ontslapen van de H. Maagd Maria.

Een aantal jaren geleden was het in onze parochie gebruik om gedurende de schoolvakanties geen misdienarenrooster te hanteren. In goed overleg is besloten daarna terug te keren. Dat kan betekenen dat er in deze periode zondagen zijn, dat er geen misdienaren zijn of dat oud-gedienden hun plaats innemen.     

In deze weken zal er ook geen kinderkerk worden gehouden. Achterin de kerk is er echter materiaal die kinderen tijdens de dienst kunnen gebruiken.     Koffiedrinken in deze periode zal op 16, 23 en 30 juli in de hal van de kerk zijn. Op de zondagen 6, 13, 20 en 27 augustus in de pastorie(tuin).

De vakantieperiode sluiten wij echt af in het tweede weekend van september. Zaterdag 9  september is het Open Monumentendag waarop wij vele in ons mooie kerkgebouw hopen te begroeten. Zondag 10 september is de Startzondag. Dan beginnen we het nieuwe kerkseizoen met een feestelijke eucharistieviering en een daarop volgend programma in De Akker en de pastorietuin. Het programma zal medio augustus bekend worden gemaakt

                                                                                                                                      

Hartelijke groet – ook namens pastoor Helen Gaasbeek – voor u allen,

Wietse van der Velde, pastoor

 

 

 

 

 

In plaats van een meditatief woord twee gebeden, die ik ergens vond en bewerkt heb.

Eén voor wie op vakantie gaat en één voor wie thuisblijft/thuis moet blijven.

 

Gebed in de vakantie
God, Heer van de schepping,
help mij om vakantie te nemen,
om mij even los te maken
van het werk,
van de verplichtingen,
de verantwoordelijkheid
van de dagelijkse beslommeringen. 
Leer mij de gehaastheid af,
dat ik rust vind,
stilte,
ruimte om te bidden.
Om te zien wat er ligt
op de bodem van mijn ziel
en uw stem weer te horen.

Gebed voor wie niet op vakantie kan
God, die mij kent en ziet,
voor mij geen vakantie,
geen tijd, geen geld,
te druk, te oud,
te alleen…
U weet waarom.
Ik bid voor mensen van wie ik houd
die wel op vakantie gaan,
om een goede tijd en
een behouden thuiskomst,
dat wij elkaar straks weer
mogen begroeten.
Ken mij in mijn bestaan hier thuis
en geef dat ik gelukkig kan zijn
om wat mij zomaar toevalt,

dat ik uw stem hoor.