Een onmogelijke opdracht

Zoek een stapel tijdschriften/kranten bij elkaar, zorg voor een schaar, stiften, papier en iets wat doet plakken. En dan: Beeld uit in afbeelding, tekst, kleur wat jou doet denken aan de nieuwe hemel/nieuwe aarde.
Slik. Pittige opdracht. Heb ik daar al eens over nagedacht? Wat zie ik eigenlijk voor me bij die ‘oude’ hemel? Denk ik zo?? Een nieuwe hemel dus en een nieuwe aarde…

De elfplussers hebben een seizoenlang zich bezig gehouden met allerlei vragen. Zo zijn ze begonnen in museum Hofland waar het ontstaan van de aarde te volgen is, werd er nagedacht over de kerk toen en nu, met Sint Nicolaas als speciale gast-docent, ze hebben gebeld met de mobiel-engel op de St. Jan, en het Dossier Jezus werd verkend.

Voor de afsluiting van seizoen 2011-2012 waren de nieuwe hemel en de nieuwe aarde het onderwerp. Hemel en hel is een combi die je vaak tegenkomt op onder andere middeleeuwse schilderijen. Een elfplusser merkte al snel op dat de kerk toen ook handig gebruik wist te maken van de angst die het beeld van de hel opriep.
Wie woorden in de Bijbel gaat turven, merkt dat ‘hel’ weinig voorkomt. Blijkbaar niet zo belangrijk… Wat wel vaak genoemd wordt is hemel en dan in combinatie met aarde. Die twee horen bij elkaar, de een niet zonder de ander. Al vanaf de eerste zin van de Bijbel! In het laatste Bijbelboek is er sprake van een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Wie de tekst uit Openbaring leest krijgt het idee dat dan hemel en aarde samenvallen, één zijn, want ‘Gods woonplaats is onder de mensen.’


De elfplussers gingen zondag 3 juni aan de slag om met een collage iets weer te geven van wat zij zich voorstellen bij die nieuwe hemel/aarde. Uit Libelle’s, Quote’s, Allerhande’s, het blad van de Vogelbescherming en nog veel meer tijdschriften haalden ze veelzeggende beelden en teksten. In de toelichting die ze bij hun werk gaven, werden veel waardevolle dingen gezegd. Mooi, doordacht en positief.
Na de zomer hopen we elkaar weer te zien bij nieuwe elfpluscatechese.