Een afscheid met Bach, een Paaskaars en een groot applaus

Een creatief en betrokken man, een veelzijdig musicus en vele jaren lang de organist en koorleider van onze parochie: Bart Klijnsmit. In de viering op de zondag van Bartimeüs, zondag 25 oktober, bedankt pastoor Wietse van der Velde Bart uitvoerig voor zijn bijdrage aan de liturgie en de vele muzikale initiatieven die in de afgelopen jaren ontstaan zijn. Zoals het herdenkingsconcert met Allerzielen, de uitvoering van de Via Crucis en een half uurtje Bach-orgelwerken tijdens de open kerk op zaterdag. Ook in het begeleiden van de kinderkerstnachten liet Bart horen hoe hij wat hij aanvoelt vertaalt in muziek.
Bij zijn afscheid koos Bart ervoor om niet iets voor zichzelf als cadeau-suggestie te noemen, maar vroeg hij een envelop met inhoud voor het Vluchtelingenwerk Nederland. Pastoor Van der Velde gaf hem daarnaastl een grote Paaskaars mee, teken van het licht van Christus, hoop voor het leven. Met een lang applaus bedankt de parochianen Bart voor wat hij gegeven heeft in muziek en persoon.
Tijdens de viering liet Bart werken van Bach horen en ook enkele van zijn subtiele improvisaties, waarin hij reageerde op de inhoud van de viering. De dwarse tonen en dissonanten, de spelende vogels en de vallende waterdruppels, we zullen ze missen.
Bij het koffiedrinken in De Akker konden we dat allemaal nog eens zelf tegen Bart zeggen. Ook in De Akker duidelijk aanwezig: de boekenmarkt. Tafels vol boeken lagen uitnodigend klaar om verkocht te worden. De kinderkerkkinderen bleken goede verkopers: heel wat parochianen stonden met stapels gekochte boeken in de armen na te praten. Ook werd van zelfgebakken lekkers verkocht. Zondag 1 november zal de eindopbrengst van de verkoop worden verteld. Dan weten hoeveel geld voor Vladimir is opgehaald.

Foto’s: Goos Boersma