Een bijdrage voor Hapin

In het kader van ons stewardship-project wordt een donatie gedaan aan Hapin. Dit doel werd voorgedragen door Aad en hij legt u hieronder uit, waarom Hapin steun kan gebruiken.

In 1959 ben ik een tijd in Nieuw Guinea geweest als landmacht militair en heb toen kennis gemaakt met de Papoea bevolking en in 1992 heb ik een rondreis door Nieuw Guinea gemaakt
Omdat Nieuw Guinea overspoelt werd en wordt door bevolkingsgroepen uit de Indonesische archipel – meer of minder in opdracht van de Indonesche regering, waardoor de Papoea bevolking steeds verder in de verdrukking kwam – is in reactie hierop in 1972 door een groep Nederlanders en in Nederland woonachtige Papoea’s de Stichting Hulp aan Papoea’s in Nood kortweg HAPIN opgericht Zij richtten een fonds op om de slechte economische en sociaal-cultureel levensomstandigheden van de Papoeabevolking te verbeteren.

Inmiddels bestaat HAPIN 44 jaar en door een grote groep donateurs waarvan velen een affiniteit hebben met het land en de Papoeabevolking heeft men veel kleinschalige projecten kunnen realiseren en kan men nog steeds nieuwe projecten steunen die worden aangedragen door een zogenaamde fieldpartner Pt.Hapin. Deze laatste is een organisatie die valt onder de Indonesische wet zodat de overheid nooit kan zeggen dat een buitenlandse, Nederlandse organisatie zicht bemoeit met binnenlandse aangelegenheden waarop de autoriteiten tot een verbod zouden kunnen overgaan. Fieldpartner Pt.Hapin draagt projecten aan en geeft een visie op haalbaarheid en Hapin Nederland geeft financiële ondersteuning. Hapin geeft ondersteuning bij scholing, verleent studiebeurzen aan talentvolle Papoeajongeren en helpt op het gebied van de gezondheidzorg.

Een voorbeeld van een project is bijvoorbeeld de Mama Mama’s van de markt in Jayapura, het vroegere Hollandia. De Papoeavrouwen werden regelmatig van de markt verdreven door immigranten uit Zuid-Sulawesi. Om hier een eind aan te maken is met behulp van Hapin in 2010 een coöperatie opgericht om sterk te staan, ook naar de overheid toe. En dat heeft geholpen. De Papoeavrouwen hebben nu hun eigen markt gekregen, waar zij hun groente, fruit en vis kunnen verkopen zonder bang te zijn dat ze weer worden verdreven.

Het gaat niet alleen om de hoofdstad van Papoea, maar ook om andere kleine plaatsen in Nieuw Guinea, zoals in Wamena in de Baliemvallei of in Merauke of Manokwari; op veel plaatsen wordt kleinschalige hulp geboden bij het opzetten door Papoea’s van bijvoorbeeld een winkeltje of boeren te helpen bij de aanschaf van een rijstpelmachine en hulp aan vissers voor de aanschaf van een nieuwe betere boot voor meer vangst waardoor hun opbrengsten groter worden. Kortom, er wordt veel gedaan door de HAPIN om de Papoea bevolking te ondersteunen, maar er kan nog meer gedaan worden.

En daarom denk ik, misschien wilt u na het lezen van deze korte uiteenzetting ook een steentje bijdragen aan het verbeteren van het lot van de Papoea’s, door een donatie te doen aan Hapin op rekening NL37RABO0444072470 en kijk ook eens op de site www.hapin.nl