Groene ideeën

The idea I created to make the church more green and sustainable is to, add solar panels on the rooftops of the garages. The seven garages of the complex are the best area to do so, as it is the place that least disturbs the monument of the church.‘ Eén van de aanbevelingen die terug te lezen is in de rapportage van leerlingen van de ISH over the green church, de groene, duurzame kerk.

Gezeten naast een groot pak fairtrade koffie en een fles biowijn vertelde Rachel zondag na de viering namens de werktafel groene kerk over stappen en stapjes die gezet zijn richting groene kerk. De energie die gebruikt wordt is groen, de schoonmaker werkt met eco-producten. De voorraad van De Akker is opgemaakt en daarna is er gekozen om fairtrade en/of bio-producten aan te schaffen. Zoals dus de koffie, thee en die wijn, maar ook de bekers waaruit gedronken wordt. Volledig composteerbaar. Het project van de ISH waarbij leerlingen allerlei aspecten van duurzaamheid voor de kerk onderzochten leverde veel suggesties op. Van isolatie van de warmwaterleidingen tot een kaarsenworkshop en van één keer in de twee maanden een zondag zonder electriciteit tot een regenton. Wie interesse heeft in de rapporten (allen Engelstalig), stuur een mail naar groenekerk@stvitus.nl en u ontvangt een pdf.

Tijdens de presentatie van de werktafel groene kerk werden meteen al nieuwe en aanvullende ideeën geopperd door parochianen. Dat soort enthousiasme is mooi. Op maandag 11 februari, 19.30 uur, zal er in De Akker verder gewerkt worden aan de groene kerk. En een ieder is dan welkom om niet te zeggen nodig om bij de werktafel aan te schuiven en mee te denken. Wat is haalbaar, wat moet uitgezocht worden, wat kan zo uitgevoerd worden? Een goed en belangrijk onderwerp om aan te werken.