‘Doe alsof je besmet bent …

… en het niet wilt doorgeven, niet alsof je probeert te voorkomen dat je besmet raakt’. (Graham Medley, BBC Newsnight, 13 maart). Met een herderlijke boodschap naar aanleiding van het coronavirus roepen de bisschoppen op ons niet te laten leiden door angst en dit niet te doen voor ons zelf, maar uit vrijwillige solidariteit met de getroffenen door het virus. De opmerking van Graham Medley, internationaal vooraanstaand viroloog, vat volgens de bisschoppen de door hen gewenste houding samen.

In de herderlijke boodschap wordt gebed gevraagd voor een ieder die geraakt wordt door het coronavirus. En dat zijn er velen, op directe of indirecte wijze. Ook wordt opgeroepen mee te doen met de nationale dag van gebed, die de Raad van Kerken in Nederland met andere christelijke organisaties woensdag 18 maart organiseert (zie www.raadvankerken.nl/nieuws/2020/03/dag-van-nationaal-gebed). De bedoeling van de dag van gebed is om rust en vertrouwen te vinden en te delen.