Film & Religie: Rapito

In de serie Film & Religie werkt het Filmtheater Hilversum samen met Hilversumse kerken, waaronder de Oud-katholieke parochie. Donderdag 22 februari 18.45 uur vindt een vertoning van Rapito plaats met een inleiding.

Het is het jaar 1858. In de Joodse wijk in Bologna, dringen soldaten van de Paus het huis van de Mortara’s binnen. Op bevel van de kardinaal moeten ze de zevenjarige zoon Edgardo meenemen. Als baby schijnt hij in het geheim te zijn gedoopt door het kindermeisje, met als gevolg dat hij nu volgens de Roomse wetten een katholieke opvoeding moet krijgen. 

Edgardo’s ouders blijven in wanhoop achter en doen er alles aan om hun zoon terug te krijgen. Met brede steun van binnen en buiten de Joodse gemeenschap krijgt de strijd van de Mortara’s al snel een politieke lading. Terwijl de Kerk en de paus hun machtspositie zien wankelen met de steeds luidere roep om een verenigd Italië, weigeren ze de jongen op te geven.

Met Rapito vertelt Marco Bellocchio (Il Traditore, Vincere) het roemruchte waargebeurde verhaal van Edgardo Mortara, wiens leven onlosmakelijk verbonden is met de Italiaanse eenwording. Zijn laatste jaren bracht hij door in België, bij het klooster Bouhay, waarna hij in 1940 stief en werd begraven in Luik. Bellocchio brengt het controversiële verhaal prachtig in beeld en mocht al meerdere prijzen voor de film in ontvangst nemen. Rapito ging dit voorjaar in première op het Filmfestival van Cannes.

Film & Religie – met inleiding door Joël Friso
Op donderdag 22 februari organiseren we een vertoning van Rapito in onze reeks Film & Religie. Voorafgaand aan de film geeft Joël Friso een inleiding. Friso is theoloog en filmrecensent. Hij werkt als communicatieadviseur bij een overheidsorganisatie en is bestuurslid bij de stichting Het Filmgesprek.

Tickets zijn verkrijgbaar via de website van Filmtheater Hilversum.