De nationale oud katholieke zangzaterdaggebeurtenis

Het zal een aantal van u, lezers, niet ontgaan zijn dat de kwaliteit van uw parochiële koor weer gestegen is na de maand oktober. Dat is niet zo verwonderlijk, want de korendag is weer geweest. Mocht u het niet hebben gemerkt, vraag dan de leden van uw koor of zij wellicht niet op 17 oktober in Amersfoort hebben meegedaan aan de korendag. Grote kans dat men er niet was.

Op deze bewuste mooie zaterdag verzamelden zich een vijfentwintigtal gemotiveerde zangers in de kerk van de Heilige Gregorius, kortweg Sint Joris op ‘t Zand in Amersfoort. We werden ontvangen met koffie plus koekje, thee voor wie daar de voorkeur aan gaf, om daarna onder de bezielende leiding van pastoor Hans de Rie en Liesbeth Bultman een aantal uren in de kerkbanken door te brengen om diverse mooie zangwerken in te oefenen.
Het was een vol programma. Hoogtepunten waren de mis van St Thomas en het Ave Verum van Elgar. 

Voor de lunch oefenden wij vier werken. Na de lunch, waarvoor dames van de Amersfoortse parochie, dank voor de heerlijke tomatensoep, gingen we verder. Om een uur of vier hadden we het gehele programma afgewerkt en hielden we thee/koffiepauze. Om half vijf zongen we de vesper waarin pastoor Rudolf Scheltinga voorging.

Iedere deelnemer was uitermate tevreden over de gang van zaken. De leiding was inspirerend en uitdagend genoeg om ons zangers gretig te maken een mooie uitvoering van de diverse werken ten gehore te brengen. Kortom, de sfeer was lekker en de kerk warm. De dag was echter nog niet gedaan want waar wij ook naar uit keken was het vervolg, na de vesper. Met veertien personen vertrokken wij naar een plaatselijk etablissement waar voor ons op de bovenverdieping tafels gereserveerd waren zodat wij in ontspannen sfeer konden genieten van het goede der aarde. Met een driegangen menu, glas wijn of fris en een geanimeerd gesprek kon de avond ook niet meer stuk.

Allemaal fijne ervaringen dus. Toch is er een punt waarop ik wil wijzen. Ik, en met mij andere deelnemers vonden de opkomst wat mager. De groep was weliswaar goed gebalanceerd waar het de stemverdeling betrof, maar wij zouden het wel leuk hebben gevonden als de groep zelf groter zou zijn geweest. Veel parochies hadden niet gereageerd op de oproep en dat is eigenlijk wel jammer. Zingen met vijfentwintig mensen is leuk, maar als het er twee keer zo veel zijn is het echt prachtig. Een groot koor zet echt wat neer, zou ik willen zeggen.
Na de oefensessie bedankte Hans de Rie iedereen voor zijn of haar komst. Iemand merkte op “dat er ook een stuk eigenbelang bij komt als je meedoet. Het is namelijk leuk!!!” Applaus was zijn deel. Dat moet toch genoeg zeggen dunkt me.

Laat dit dan een aanmoediging zijn aan al u koorleden in Oud Katholiekenland. Geef u volgend jaar op voor de korendag. Wanneer en waar deze wordt gehouden moet de korendagcommissie ( Jan Hille c.s) nog uitmaken. Wij hopen dat u gevolg zal geven aan de oproep die volgend jaar wordt gedaan. Niet denken dat het niets is. Het is veel. Het is verrijkend, het is verlichtend, het is verbluffend, het is… Ik kan wel door gaan maar ik denk dat de strekking van mijn betoog nu wel duidelijk is.

Piet van Vledder, koor Hilversum