Parochiemail mei 2107

Beste parochianen,

 

Hierbij weer een nieuwe nieuwsbrief waarin we u willen informeren over de activiteiten in de komende tijd en het wel en wee vanuit parochie en  kerkbestuur. 

Paastijd

Als deze brief verschijnt zijn wij halverwege de Paastijd. Terugkijkend op de vieringen in de Goede Week en met Pasen is er een heel dubbel gevoel. Van de ene kant dankbaarheid voor de goede vieringen en de inzet van velen om die goed, waardig en feestelijk te doen verlopen. Aan de andere kant was er de schaduw van het overlijden van de kleine Sara Vosman en haar begrafenis op de middag van Goede Vrijdag.

Op Palmzondag was het stralend weer en werd er een feestelijke processie door de buurt gehouden. Onze zang werd ondersteund door Anne Jans, die met haar ene instrument met gemak een heel orkest verving.

Het experiment op Witte Donderdag, waarbij het altaar dat op weekdagen wordt gebruikt, voor de communiebank werd gezet, werd door bijna allen als geslaagd ervaren. Het gaf een gevoel van nabijheid en verbondenheid.

Op de middag van Goede Vrijdag was een grote groep parochianen naar de indrukwekkende begrafenis van Sara in Barneveld. Uiteindelijk was na veel beraad besloten de kerkdienst toch te laten doorgaan. Eén van de gasten in de viering was een presentatrice bij de omroep, die n.a.v. haar ervaringen in deze viering in een column in de NCRV Gids daarover  door mijmerde. De bewoording van het traditionele grote Gebed van de Kerk in deze dienst werd gedaan volgens een herschreven versie door twee parochianen. Deze tekst werd goed ontvangen. Omdat de benodigde sterke mannen van ongeveer gelijke lengte deze middag ontbraken, werd niet zo als de laatste jaren gebruikelijk het grote kruis van het kerkplein de kerk in gedragen, maar werd het altaarkruis voor de kruisverering gebruikt. Deze niet geplande verandering werd door velen gewaardeerd. In de liturgische commissie zullen we bekijken hoe dit volgend jaar te doen.

Op Paasavond begonnen wij met de Kinderpaaswake, een feestelijke en mooie viering, waarin Marijn Plomp en Bart Bikker de rollen van de apostelen Petrus en Johannes met verve vervulden. Het door de kinderen tikken van een gekleurd paasei tegen een paasei van de pastoor leverde soms de nodige hilariteit – een echte vrolijke Paaslach – op. Foto’s kunt u op de website bekijken.

Na een feestelijke Paaswake vierden wij de volgende Paasmorgen een al even feestelijke hoogmis.Behalve door koor en orgel werd deze dienst muzikaal opgeluisterd door Cindy Dorrestijn die de cornet bespeelde. Dit werd zeer gewaardeerd en zal hopelijk het begin van een goede nieuwe traditie zijn.

Een grote schok    

In de week na Pasen werden wij opgeschrikt door het nieuws van de arrestatie van een oud-katholieke priester – Nico Sarot – in Cambodja op de verdenking van het maken van kinderporno. In zijn woonplaats Hilversum was hij bekend omdat hij hier jarenlang onderwijs aan een school heeft gegeven en ook omdat hij door zijn functie van luchthavenpastor op Schiphol bekend is geworden door zijn bijstand aan de nabestaanden van de ramp met de MH17. In de landelijke en lokale pers werd aan deze zaak veel aandacht gegeven. De landelijke kerk heeft in haar berichtgeving een zo groot mogelijke opening gegeven. Eén en ander had mede tot gevolg dat ook andere gevallen van grensoverschrijdend seksueel gedrag van oud-katholieke pastores in de laatste vijftig jaar – zowel met jeugdige als volwassen personen – aan het licht kwamen. Verbazing, boosheid, schaamte, verdriet, allerlei gevoelens vochten en vechten om voorrang. Met veel mensen uit de parochie en in Hilversum heb ik in de afgelopen weken over deze zaak gesproken. In de tijd die voor ons ligt is een belangrijke opdracht voor de leiding van onze Oud-Katholieke Kerk om het bij velen geschonden vertrouwen te herstellen. Eén weg daarbij is het instellen van een onafhankelijke commissie die onderzoek moet doen naar de gevallen uit het verleden, de kerkelijke cultuur waarin zoiets mogelijk was en om leerpunten voor de toekomst te trekken. Op de komende Bisdomsdag in Utrecht op zaterdag 10 juni zal in het programma ruimte zijn om voor wie dat wil over deze zaak te spreken.  Mochten er in de parochie mensen zijn die met mij hierover willen spreken, dan ben ik daartoe altijd bereid.

Wel en Wee

In een bijzondere parochiebrief hebben wij u al eerder het overlijden op 8 april van Sara Vosman gemeld, zij is nog geen twee jaar geworden. Hierboven schreef ik al over haar begrafenis. Onze gedachten en gebeden zijn bij haar ouders Lisa en Edwin en haar grootouders, waaronder onze parochianen Anneke en Gerard de Ridder.

 

Nadat Jan Rinkel al door een brand uit zijn huis aan de Kruidenmeent was verdreven, verbleef hij met een gebroken heup enkele weken voor revalidatie in Gooizicht. Inmiddels is hij verhuisd naar een nieuwe woning in Bussum. Zijn adres is: Godelinde appartement 409, Jozef Israëlslaan 1, 1401 CM Bussum (tel. 035-6982829). Hopelijk went hij daar snel. Wij wensen hem daar nog goede jaren.

 

Maria Blom-Blokland, Burgemeester van Hellenberg Hubarlaan 22, 1217 LL Hilversum en Gerda Giskes-Toes, Zenderstraat 240, 1223 DP Hilversum hebben problemen met hun gezondheid waardoor zij erg aan huis gebonden zijn. Zij houden de moed erin, maar dat is niet altijd gemakkelijk.

 

Vrijdagavond 12 mei maakte Jannie Nieuwenhuizen, Orchideestraat 49, 1214 BH Hilversum,  een ongelukkig val van haar keldertrap. Zij liep daarbij o.a. een beschadigde wervel en paar gebroken ribben op. Toen ik haar de volgde morgen in het ziekenhuis bezocht was ondanks de hevige pijn die zij had haar verantwoordelijkheidsgevoel niet geweken. Want bijna haar eerste opmerking was, dat zij een probleem had omdat ze de dag daarna op het rooster voor het koffieschenken stond. Op het moment dat ik dit schrijf ligt zij nog in Tergooi  in Hilversum. Wij wensen haar alle kracht en energie voor een goed herstel.”

 

Afgelopen zondag 14 mei ’s middag werd de doop bediend aan Serena Bodman, de dochter van Renske Vos en Bennie Bodman uit Swifterbant. Renske is een kleindochter van Rita Zwart-de Jager en is in onze parochie opgegroeid. Ook al woont zij nu op afstand toch is het haar wens dat haar dochter Serena in ons kerkgebouw in de Kerk van Christus zal worden opgenomen. Wij wensen Serena alle goeds en bovenal Gods zegen in haar verdere leven.

 

Onze organist en koorleider Bob van der Linde heeft op  21 april het eerste gedeelte van zijn bachelorexamen kerkmusicus gedaan in de Grote Kerk te Vianen. Met een groep parochianen waren wij daarbij aanwezig en mochten – door onze zangstem – zelfs participeren in zijn examen. Zoals te verwachten slaagde hij voor dit gedeelte met vlag en wimpel. Op woensdag 17 mei volgt het tweede gedeelte van zijn examen. Om 20.15 uur zal hij op het grote Bätz-orgel van de Dom in Utrecht (wel een slagje groter als ons Bätz-orgel) een aantal grote orgelwerken spelen. Wij wensen hem alle succes.

 

Restauratie glas-in-lood-ramen en bouwactiviteiten op terrein garage Nefkens

In de vorige brief vermeldde ik dat al een paar weken grote steigers aan de buiten- en de binnenkant van de muren onder de koepel van de kerk stonden. Dit in verband met de grote half cirkelvormige ramen die dringend toe waren aan restauratie. Zoals wel vaker gebeurd bij dit soort klussen vielen allerlei werkzaamheden behoorlijk tegen. Het gevolg is dat nu ik dit schrijf de ramen wel zijn herplaatst, maar de steigers er nog staan en het interieur van onze kerk ernaar snakt om van een laag stof te worden ontdaan. Als dat is gebeurt moeten er ook nog enkele kapotte raampjes in de koepel worden vervangen, maar dat zal naar verwachting minder voeten in de aarde hebben.

 

Eén en ander had wel als gevolg dat de op 23 april geplande opening van de tentoonstelling van emaille iconen van Marleen Berg helaas geen doorgang kon vinden. In overleg met de kunstenares is besloten de tentoonstelling en haar lezing over de mystica Beatrijs van Nazareth naar het najaar te verplaatsen. In de volgende brief zult u de precieze data kunnen lezen.

Na afbraak van de garage van Nefkens verrees naast de kerk een immense zandberg en is het voormalige garageterrein een grote bouwput. We zijn benieuwd naar het resultaat. En dat geldt ook voor de al lang gewenste verbetering van de afscheiding van het kerkplein. Mocht u daaraan financieel willen bijdragen dan zal de penningmeester daar zeker blij mee zijn.  

 

Koffie

De koffiegroep heeft nog steeds behoefte aan versterking. Wilt u een keertje de koffie zetten en schenken dan kunt u dat kenbaar maken bij Karen de Jonge (karen.dejonge@live.nl). 

  

Activiteiten en vieringen

Elke woensdag in mei en juni (behalve 24 mei) is er om 9.45 uur  een gesproken eucharistieviering, gevolgd door open kerk voor gesprek en gebed tot 12.00 uur.

Elke zaterdag is er open kerk van 13.00-16.00 uur. 

 

Zondag 21 mei: Om 13.00 uur wordt in onze kerk de  H. Liturgie van de Antiocheens-Orthodoxe kerk gevierd. Om 15.00 uur volgt daarop een herdenking van de ontvoering van twee Syrische bisschoppen in 2013, die nog steeds gevangen worden gehouden. Deze herdenking vindt plaats in samenwerking met onze parochie. U bent allen bij de dienst of de herdenking welkom. Voor nadere gegevens verwijs ik u naar de website van de parochie.

Donderdag 25 mei: Op het feest van de Hemelvaart van de Heer is het niet alleen een vrije dag, maar wordt er in onze parochiekerk om 10.00 uur een gezongen eucharistieviering gehouden.

Woensdag 31 mei: 20.00 uur Voorjaarsgemeentevergadering; hierover ontvangt u apart bericht.

Zondag 4 juni: Pinksteren, feest van de uitstorting van de heilige Geest over de gelovigen. Om 10.00 uur de hoogmis waarin wij God zullen vragen om zijn “gaven zevenvoud”, die wij als Kerk en als individuele gelovigen broodnodig hebben.

Zaterdag 10 juni: voor de tweede keer zal er voor ons bisdom Utrecht een Bisdomdag worden gehouden. Dit vindt plaats in de kathedraal en het kathedraalcomplex in Utrecht. Voor het programma en de aanmelding verwijs ik graag naar de website van parochie en landelijke kerk.

Om vast te noteren: Op zondag 25 juni wordt de afsluiting van het catecheseseizoen in ons bisdom gehouden. Dit gebeurt traditiegetrouw met een Zomerfeest en wordt gehouden in Hilversum. De eucharistieviering die morgen zal in het teken hiervan staan.

 

Hartelijke groet – ook namens pastoor Helen Gaasbeek – voor u allen,

Wietse van der Velde, pastoor

 

Een Pinksterlied van Willem Barnard

 

Van de ware vrijheid

 

Heer, voor uw adem bevreesd

knielen en bidden wij,

maak ons tot geest van uw Geest,

ja, maak ons waarlijk vrij,

ja, maak ons waarlijk vrij.

 

Blaas nu op vlees en bloed,

wentel de vrees opzij,

waai ons uw word tegemoet,

dat maakt ons waarlijk vrij,

dat maakt ons waarlijk vrij.

 

Adem uw liefde ons in,

Heer, dan herleven wij,

kinderen van uw gezin,

zingend en waarlijk vrij,

zingend en waarlijk vrij.

 

Wilt u reageren naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Mail dan naar: pastoor@stvitus.nl

De volgende nieuwsbrief over de Hemelvaart van de Heer verschijnt binnenkort.